Odpowiedz 
Szkolenie na Maszynistę. PKP IC
Autor Wiadomość
Dx3 Offline
Użytkownik

Liczba postów: 586
Szkolenie na Maszynistę. PKP IC
Przeglądałem ostatnio oferty pracy przez spółki kolejowe i natknąłem się na organizowane przez IC-ki kursy Maszynisty. Zastanawiam się czemu nie ma regionu małopolskiego (Krakowa), ale widzę, że jest Rzeszów więc w sumie nie jakoś tragicznie daleko. Do tego niedawna data dodania ogłoszenia.
http://www.intercity.pl/pl/site/o-nas/pr...rty-pracy/
Ktoś wie coś więcej na ten temat?
05-01-2015 16:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
vorteX Offline
Użytkownik

Liczba postów: 219
RE: Szkolenie na Maszynistę. PKP IC
W Krakowie ludzi jest aż nadto Icon_biggrin Sami tam pewnie wylądujemy po egzaminie Icon_smile. A teraz trochę się pozmieniało bo będą szkolić jak cargo przez urzędy pracy. Także na dzień dobry trza być bezrobotnym Icon_sad
05-01-2015 19:00
mojżesz Offline
Członek NSMK

Liczba postów: 845
Tutaj jest wszystko na temat rekrutacji (str 238 ) : http://infokolej.pl/viewtopic.php?p=333265#333265
05-01-2015 19:01
Dx3 Offline
Użytkownik

vorteX co masz na myśli że po egzaminie wylądujecie tutaj? Jestes z Krakowa a ewentualnie będziesz należał pod Rzeszów dobrze rozumuję? Ja akurat zarejestrowany na bezrobociu jestem wiec jakoś ominę ten punkt. Powiedz mi od dawna sie szkolisz? jak to wygląda w praktyce? Jeśli to nie problem przybliż mi swoją osobe tzn ile masz lat jaką szkołę skończyłeś bo nie wiem czy mogę sobie robić nadzieję związaną na pracę w ICkach. Oraz jak to wygląda (będzie wyglądać) z zarobkami Icon_smile

MaSzyna EU07-424 Symulator Polskiej Kolei
06-01-2015 00:12
vorteX Offline
Użytkownik

Bo jak napisałem wyżej w Krakowie ludzi jest ponad stan, a z racji tego że mieszkam w Grybowie i dojazd do Rzeszowa mam nawet lepszy jak do Krakowa to nie trudno odgadnąć co mnie czeka. Dwóch kolegów ze Stróż, którzy ukończyli pierwszy kurs też tam już jeździ. Szkolę się od marca zeszłego roku i aktualnie jestem po kursie teoretycznym na świadectwo maszynisty - zostało mi wyjeździć pod nadzorem wyznaczonego maszynisty ok 1200 godzin i będę mógł podchodzić do egzaminu. Mam 30 lat i ukończyłem sądecką PWSZ na kierunku Mechanika i budowa maszyn. Nas na kursie jest teraz 28 i są ludzie po pedagogikach, socjologiach i dają radę. Jeśli trafisz na rozmowę do IC to dobrze jest mieć ogólne pojęcie z zakresu podstaw sygnalizacji i podstaw ruchu. Jakieś wiadomości z zakresu budowy lokomotyw są na wagę złota Icon_smile (aha i trzeba to sprzedać) bo z tego co mi się wydaje decydujący głos w przyjęciu zawodnika mają maszyniści instruktorzy (dzięki temu się chyba załapałem Icon_biggrin) Co do forsy to szału nie ma narazie i na początku trzeba się z tym liczyć. Mi wychodzi ok 1500 na rękę teraz ale z dodatkiem za węgiel i staż pracy z cargo. Chłopaki którzy jeżdżą już sami z pierwszego kursu wyciągają ~3000 na rękę także trzeba zacisnąć zęby bo warto. Przynajmniej ja gorąco polecam Icon_smile
Pozdro i w razie pytań to walcie śmiało.
06-01-2015 11:22
hds.147 Offline
Użytkownik

Liczba postów: 797
Czyli po ilu latach to 3000 mają ? I jakie perspektywy na jakieś dalsze podwyżki, awanse, itp. ?

Moje wypowiedzi są moją prywatną opinią...
YouTube | Galeria | Fotoblog
06-01-2015 12:27
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Dx3 Offline
Użytkownik

Jeszcze vorteX odpowiedz mi na jedno pytanie, jak składałeś CV to zapewne też miałeś wymóg o niekaralności, czy skan tego dokumentu załączałeś w CV? Bo jeśli nie to zaraz wysyłam swoją aplikacje. Ty swój kurs kiedy zaczynałeś? Piszesz ze fajnie jak sie na rozmowie kwalifikacyjnej cos wspomni o znajomosci sygnalizacji etc etc, ja tam jakieś pojecie mam bo od dziecka sie tym interesowalem być może warto by też bylo cos wspomniec w liscie motywacyjnym na ten temat, pozatym jestem po technikum mechatronicznym więc myśle, że może warto wysłać do nich CV a nóż się odezwą... Icon_smile
06-01-2015 13:25
vorteX Offline
Użytkownik

Całe szkolenie miało planowa trwać 16 miesięcy. W praktyce to około 22 miesiące czyli niecałe dwa lata. System wynagradzania maszynistów ma się wkrótce zmienić i to z korzyścią dla młodszych, bo założenie jest takie by każdy zatrudniony na stanowisku maszynisty zarabiał tyle samo - niewążne czy jesteś w planie premium expresowym czy dalekobieżnym Icon_smile

Dx3 nad czym Ty się jeszcze zastanawiasz?? Co do niekaralności to po przyjęciu do IC pisaliśmy oświadczenie o niekaralności i to tyle. Kurs na licencje zaczeliśmy 24 marca 2014 a egzamin mieliśmy 22 maja Icon_smile W CV pisz wszystko na temat posiadanej wiedzy bo komisja rekrutacyjna zwraca na to uwagę i to bardzo ( unikaj stwierdzeń że jesteś tzw MK bo to nie bardzo jest dobrze widziane Icon_biggrin ). Życzę powodzenia i zachęcam bo naprawdę warto. Icon_smile
06-01-2015 13:27
Dx3 Offline
Użytkownik

Jeszcze jedno bo chodziło mi to cały czas po głowie ale jednak zapomniałem zapytać ^^ Kto płacił za Twoje szkolenie? PUP, Pracodawca, Czy Ty sam jako osoba prywatna? Bo w tym roku podobno idzie to wszystko przez PUP a nie wiem jak oni będą zapatrywać się na sfinansowanie takiego kursu. Bo co z tego jeśli wszystko będzie w najlepszym porządku a później PUP nie sfinansuje tego kursu?
PS. W jakim mieście miałeś prowadzony ten kurs? Bo obecny z tego co widziałem będzie we Wrocławiu. Egzamin trudny? Icon_biggrin
06-01-2015 13:45
vorteX Offline
Użytkownik

My szliśmy systemem w którym za wszystko płaciło IC tzn zakwaterowanie na czas kursu i warsztatu, bo kurs prowadziło nasz Zakład jako ośrodek szkolenia. Jak będzie teraz to do końca nie wiem. PUP jak robi kurs np dla Cargo to PUP płacił za wszystko także tu może być podobnie. Wszystko mieliśmy w Krakowie. Egzamin na licencje łatwy nie jest bo w myśl obowiązujących przepisów możesz mieć 99/100 punktów a mimo to nie zdać. Składa się ze 100 pytań z różnych zagadnień. Ma forme testu z czterema odpowiedziami i zawsze tylko jedna jest dobra. WArunek sygnalizacja zdana na 100% z pozostałych bloków 2/3 poprawnych odpowiedzi i razem ma to dać min 75 punktów do zdania.
06-01-2015 15:01
Dx3 Offline
Użytkownik

Dostałeś jakieś materiały z których mogłeś korzystać do nauki? Jak czasowo wyglądało to u Ciebie? 39dni kurs? po jakim czasie od zakończenia kursu jest egzamin? szkolenie trwało 5dni w tygodniu? (jesli tak to po ile godzin) ile czasu spędziłeś na warsztacie? Jak dostałeś już maszynistę z którym będziesz jeździł jako stażysta to zawsze miałeś takie same tury co on? Tylko z nim jeździłeś czy z kilkoma maszynistami? Sam sobie wybierasz z kim będziesz jeździł czy zostaje Ci on przydzielony? W aplikacji do ICC jest zapytanie o zarobki (brutto) jakie sie oczekuje od pracodawcy, nie mam pojęcia też co wpisać bo nie chce zaniżyć ale też walnąć jakiejs ceny z kosmosu. Myślisz ze np kwota 2200 będzie kwotą optymalną?

MaSzyna EU07-424 Symulator Polskiej Kolei
06-01-2015 16:15
Exile Offline
Użytkownik

Liczba postów: 471
Cytat:W aplikacji do ICC jest zapytanie o zarobki (brutto) jakie sie oczekuje od pracodawcy, nie mam pojęcia też co wpisać bo nie chce zaniżyć ale też walnąć jakiejs ceny z kosmosu. Myślisz ze np kwota 2200 będzie kwotą optymalną?

Przepraszam, że się Wam mieszam, ale tylko jedno wtrącenie - SZANUJMY SIĘ. Taki odpowiedzialny zawód jak maszynista, tyle czasu na szkoleniach, kursach i ma zarabiać 2200 brutto? To już w call center, gdzie siedzą studenciaki, które nic nie wiedzą zarabia się więcej. Kelnerzy z samych napiwków w dobrych restauracjach wyciągają takie 2200 brutto, które ma dostawać człowiek odpowiedzialny za życie kilkuset osób.

PIC to firma państwowa, jej prezesi zarabiają krocie i stać ich, żeby zapewnić swoim maszynistom 2200 ale na rękę, co już jest w miarę w porządku kwotą jak na początek. Tylko, by tyle dostać musi istnieć jakiś rodzaj solidarności między kandydatami na dane stanowisko. Każdy musi podać płacę jaką naprawdę chce zarabiać, a nie taką "żeby nie było za dużo". Wtedy PIC nie będzie miało wyjścia (bo kogoś przyjąć muszą) i po prostu podniosą zarobki. A jeśli sami kandydaci nie chcą godziwie zarabiać, to po co dawać im więcej?
06-01-2015 19:15
MK_Rabka Offline
Użytkownik

Liczba postów: 759
Jak w praktyce jest z kategorią wzroku? Icon_smile

Pozdrawiam!
Zdjęcia∫ ∫Filmy
06-01-2015 20:10
Dx3 Offline
Użytkownik

Po tym co napisał Exile i wcześniej vorteX napisałem 2700-3000. CV juz poszło więc w "moich" zarobkach już nic nie zmienię. Icon_smile Teraz mam nadzieje czekamy na odzew ze strony ICków. Jeżeli by sie do mnie odezwali to na pewno dam znać Icon_smile
06-01-2015 22:31
vorteX Offline
Użytkownik

DX sory że nie odpisywałem ale miałem tridum w Płaszowie Icon_biggrin Egzamin jest na drugi dzień po skończonym kursie. Wykłady są od pon do pt od 8 do 16. Na warsztacie byliśmy ok 3 miesięcy. Godziny które wyjezdszasz po licencji ok 200 na spalinowkach i 300 na elektrykach (same dniówki bez świąt i niedziel ). Potem jest kurs na swiadectwo i po nim dostajesz stałego zawodnika do opieki z którym jeżdzisz tak jak on wg jego grafiku. Zarobki które wpisałeś są ok jeśli jest to podstawa tzw grupa Icon_biggrin
10-01-2015 10:33
Odpowiedz 

Skocz do: